Busreis La Ferte-Alais

Dagreis per luxe-autocar op Pinksterzaterdag 18 mei 2024

Aan democratische prijzen:

(*) De prijs voor FAS-leden geldt ook voor gezinsleden wonend onder hetzelfde dak.

De annuleringsvoorwaarden van FAS voor daguitstappen zijn van toepassing.

In deze prijs is inbegrepen:

  • Vervoer per luxe-autocar van Brugge of Wevelgem naar La Ferté-Alais en terug,
  • Tol op de Franse autowegen,
  • Parking,
  • Fooi,
  • Het schietgebed van de FAS bestuurders voor mooi weer.

Koop je ticket aan op voorhand via de website van de organisatie. Dit bespaart je het aanschuiven aan het loket om nog ter plaatse een ticket te kopen.

De aankoop van het toegangsticket is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de deelnemer. FAS faciliteert enkel de verplaatsen naar de airshow en terug.

Op de website van Le temps des hélices! vind je ook heel wat bijkomende informatie over deze unieke airshow, zoals het nog steeds groeiende programma.

Opstapplaatsen

Opstap Brugge om 5u00

Park & Ride Steenbrugge

Baron Ruzettelaan 306, 8310 Brugge (Sint-Kruis)

Vermoedelijk terug omstreeks 23u.

Opstap Wevelgem om 5u30

Luchthaven Kortrijk-Wevelgem

Luchthavenstraat 1 8560 Wevelgem

Vermoedelijk terug omstreeks 22u30.

Over deze airshow

De airshow in La Ferté Alais is reeds decennia lang een vaste waarde in het Europese airshow circuit en onderscheidt zich van alle andere airshows met haar ruime collectie vliegtuigen uit de pionniersjaren van de luchtvaart. Velen daarvan worden nog voorgevlogen of, in geval van minder gunstige weersomstandigheden, voorgereden. Zelfs dan nog is het een unieke belevenis om die oude motoren te horen en zien sputteren. Vaak gaat het hierbij over uiterst zeldzame toestellen, dikwijls de enige ter wereld die nog luchtwaardig zijn. Ook de primitieve vliegtuigmotoren, vaak rotatiefmotoren, zijn in veel gevallen nog de enige ter wereld die nog daadwerkelijk functioneren, laat staan vliegwaardig zijn.

Dat de antieke machines het unieke element vormen voor deze airshow betekent echter niet dat de airshow enkel daartoe is beperkt. De museumcollectie omvat heel wat impossante warbirds die voor de gelegenheid aangevuld worden met warbirds uit andere collecties. De editie 2024 staat trouwens in het teken van de 80ste verjaardag van de landing in Normandië. We kunnen dus een grote deelname verwachten van WO.2-vliegtuigen. Tevens is er steeds een ruime deelname van de Franse Luchtmacht en Marine. Met dit moderne luik erbij komt uiteindelijke elk tijdperk van de luchtvaartgeschiedenis aan bod.

Hou hierbij wel rekening dat het vliegveld relatief klein is en dat er enkel een graspiste is. De grote en moderne machines zijn dus enkel in de lucht te zien. Daar staat dan wel tegenover dat de display axis en de taxi tracks op relatief korte afstand bij het publiek liggen. De display axis ligt ten noorden van het publiek, wat het fotograferen ten goede komt.

Over de organisatie

De airshow in La Ferté is het werk van een groep gepassioneerde en vakkundige luchtvaartenthousiasten, samen gebracht onder de noemer “L’ Amicale Jean-Baptiste Salis”.

Deze vereniging beheert een uniek museum van antieke vliegtuigen, waarvan de meeste in vliegwaardige toestand bewaard wordt. Deze verzameling vormt de kern van de airshow. Er zijn weinig plaatsen in de wereld waar je zoveel van deze oude machines bijeen ziet en ze ook nog kunt zien vliegen. Het is een hele uitdaging om het vakmanschap voor het onderhoud en het vliegen van deze fragiele toestelletjes in stand te houden.

De vereniging bestaat al sedert 1929 en is genoemd naar de oprichter. De fakkel werd in 1967 overgenomen door diens zoon Jean Salis. Hij werd de grote bezieler van de uitbreiding en modernisering van de vereniging. Veel van de vliegtuigen uit het vliegende museum speelden een rol in één of andere bioscoopfilm of televisieserie.

De vereniging startte in 1970 met het organiseren van haar vliegmeetings in het Pinksterweekend, een traditie die tot vandaag is blijven bestaan. De meeting groeide uit tot één van de grootste luchtvaartevenementen van Europa met behoudt van haar unieke karakter.

Sfeerbeelden

FAS reisde reeds in 2002 en 2004 af naar La Ferté-Alais. Hierbij enkele sfeerbeelden van de meeting in het Pinksterweekend van 2002 (gescand van foto’s).

Maak een website of blog op WordPress.com