Menu Bezoek onze facebook pagina !

 ZOMER 2017  

Beste luchtvaart fans

In mei 1992 namen enkele enthousiastelingen het initiatief een luchtvaartmuseum te openen.

Na grondige herstellingswerken en een grote opkuis konden de vrienden hun verzameling tentoonstellen in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het educatief luchtvaartcentrum van de FAS was geboren en 25 jaar later, met een gemiddelde van 1000 bezoekers per jaar, is ons museum een meerwaarde geworden in het aanbod van Toerisme Leiestreek.

Maar na een kwart eeuw was de tijd aangebroken om onze huidige collectie even op te frissen. De gelegenheid meldde zich aan om dit te laten samenvallen met de 100ste verjaardag van het vliegveld van Wevelgem, onze thuishaven.

 

Het was in de zomer van 1917 dat een van de beroemdste Duitse jachteenheden, Jagdgeschwader I onder bevel van Manfred von Richthofen, in de streek gestationeerd was. Het was meteen duidelijk voor de werkgroep ‘FAS expo’ dat dit het hoofdthema zou worden van de nieuwe 14-18 tentoonstelling. Wat begon met enkele foto’s is ondertussen uitgegroeid tot een prachtig collectie met tal van waar getrouwde modellen en anekdotes. Hierbij zou ik toch een woordje van dank willen uitten aan alle vrijwilligers die gedurende de laatste twee jaar actief hebben meegewerkt in het welslagen van deze heropening.

 

Op 2 juni werd de tentoonstelling met veel aandacht officieel geopend en in het weekend kon het museum rekenen op tal van bezoekers. Dit alles vergezeld van de deskundige uitleg van onze ervaren gidsen. Wij waren ook heel blij om samen met de toeristische dienst van de gemeente Wevelgem de 25.000ste bezoeker te verwelkomen.

 

Dat de Eerste Wereldoorlog nog altijd kan rekenen op veel interesse bewees onze eerste activiteit van dit jaar. Op 10 maart had Walter Pieters meer dan 90 bezoekers gelokt naar de luchthaven voor zijn spreekbeurt over de begindagen van onze Belgische luchtmacht.

Ook onze dagtrip naar de Somme kon rekenen op veel belangstelling. Met 56 ingeschreven was onze reis in de voetsporen van de Rode Baron een groot succes!

 

Op 24 juni organiseert Flanders Aviation Society een bezoek aan de internationale luchtvaartbeurs van Le Bourget. Een van blikvangers op het salon zal ongetwijfeld De Lockheed-Martin F-35 Lightning II worden.  Commentaar en foto’s van onze reis zullen gepost worden op de facebook pagina van onze vereniging en deze website.

  

Om af te sluiten wens ik allen een prachtige zomer toe en nodig ik iedereen uit op het feestweekend van 26 en 27 augustus op de luchthaven van Wevelgem. Met een mooie aangekondigd affiche heeft Airport Community voor een  vliegdisplay gezorgd waarvan er nog jaren van zal worden gesproken.  Wij wensen de organisatie veel succes.

 

Bart Vandamme

Voorzitter