Menu Bezoek onze facebook pagina !

 

Een uniek luchtvaartmuseum

Het FAS luchtvaartmuseum vertelt een wervelend verhaal rond twee belangrijke thema's:

 1. De geschiedenis van de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem (vanaf 1917),
 2. De daarmee gelijklopende evolutie van de luchtvaarttechnologie.

Het vliegtuig was in 1917 amper 14 jaar oud als de eerste exemplaren neerstreken op de pas aangelegde "Flugplatz Bisseghem". De luchthaven van Kortrijk-Wevelgem is daarmee bijna even oud als de luchtvaart zelf. We maken in het museum dan ook de reflectie tussen de lokale geschiedenis en de technologische evolutie in de luchtvaart. De meeste technologische ontwikkelingen in de luchtvaart passeerden immers vroeg of laat ook op ons vliegveld. Het museum plaatst de geschiedenis van het vliegveld in het groter kader van de wereldgeschiedenis, want daarmee is het verhaal van het vliegveld nauw verweven. 

Talloze schaalmodellen, vliegtuigonderdelen, afbeeldingen en een filmvoorstelling vertellen dit verhaal op een concrete en tastbare manier. De authentieke bunker uit WO.II waarin het museum is ondergebracht ademt de rijke geschiedenis van de luchthaven. De collectie van het museum is bijzonder divers en garandeert voor iedereen een boeiende reis door de tijd en de techniek.

Je kan het museum individueel bezoeken of een afspraak maken met één van onze ervaren gidsen die je met deskundige uitleg en leuke anekdoten een paar uur leerzaam museumplezier bezorgen.

Het museum is gemakkelijk te bereiken met wagen, fiets of vliegtuig.

 

 

Bezoek zelf het FAS luchtvaartmuseum

Publieksdagen 2023

Je kan het museum bezoeken op volgende dagen, telkens  van 14u00 tot 17u00:

 • Zaterdag 23 september 2023
 • Zondag 24 september 2023
 • Zondag 1 oktober 2023 (gratis)
 • Zaterdag 14 oktober 2023
 • Zondag 5 november 2023 (gratis)
Raadpleeg steeds onze Facebook pagina voor de allerlaatste updates.

Bezoeken op andere momenten zijn enkel mogelijk op afspraak en met gids (zie "Geleide groepsbezoeken" hieronder).

 

Individueel bezoek

Je kan het museum individueel bezoeken zonder afspraak tijdens de hierboven vermelde publieksdagen.

Er zijn dan geen gidsbeurten, maar de aanwezige FAS-medewerkers beantwoorden graag je vragen.

Kostprijs zonder gids

 • Normaal tarief: 5 Euro per persoon
 • Kinderen jonger dan 12 jaar: gratis
 • Gratis toegang voor FAS-leden op vertoon van hun geldige FAS-lidkaart
 • Gratis voor iedereen op publieksdagen (eerste zondag van de maand van mei tot en met november) dankzij Gemeente Wevelgem.
 • Betalen kan enkel cash of met Payconiq ter plaatse

Openingsuren

Telkens van 14:00 tot 17:00

 

Geleide groepsbezoeken

Je kan een geleid groepsbezoek aanvragen voor maximaal 50 personen via onderstaand e-mail adres. In overleg wordt dan een datum vastgepind. Dat kan tijdens de week of tijdens het weekend. Geleide bezoeken gaan nooit door tijdens de openingsuren van de publieksdagen (zie hierboven). Een geleid bezoek kan dus wel op een publieksdag, maar dan in de voormiddag.

bezoekFASluchtvaartmuseum@gmail.com

Geleide groepsbezoeken kunnen enkel na bevestigde afspraak.

Kostprijs inclusief gids

 • van 1 tot 10 pers: forfait € 70.00
 • van 11 tot 20 pers: forfait € 140.00
 • vanaf 21 pers (max 50 pers): € 7.00/pp
 • Betalen kan enkel cash of met Payconiq ter plaatse

CADEAUTIP: geef iemand een waardebon voor een geleid groepsbezoek met vrienden en familie

Vraag de bon via het e-mail adres hierboven.

 

                                  

 

Bekijk het FAS Luchtvaartmuseum door de ogen van een 11-jarige vlogger (5de leerjaar)


 

 

Schoolbezoeken

Het FAS Luchtvaartmuseum is een perfecte bestemming voor schooluitstappen. Dit bezoek kan kaderen in een specifiek thema of als een vakoverschrijdende activiteit aanknopen bij de leerstof vanaf het 4de leerjaar. De gidsen stemmen de inhoud en de duur van het bezoek graag af op de specifieke leerdoelen van de klas. FAS biedt ook enkele educatieve pakketten aan. Neem contact op via bovenstaand e-mail adres om het programma af te stemmen. Bovenstaande groepstarieven zijn van toepassing.

Enkele suggesties:

Thema W.O.I

Maak een tussenstop in het FAS Luchtvaartmuseum op weg naar of van de frontstreek Ieper-Diksmuide en ontdek met de klas hoe het vliegtuig in 4 jaar tijd ontwikkelde van fragiele "plakvliegers" tot volwaardige gevechtsvliegtuigen, welke legendarische luchtazen hun "palmares" bijeen vochten vanaf de vliegveldjes in en om Wevelgem, welke rol het vliegveld had in de slag om Ieper (en omgekeerd). Op een boogscheut van het museum ligt ook nog het Duitse Menenwald soldatenkerkhof.

Thema W.O.II

Het museum belicht uitvoerig de luchtoorlog boven Vlaanderen, vanaf de schemeroorlog in 1939 tot wanneer in 1945 geallieerde troepen het vliegveld verlaten. Daartussen werd het vliegveld zowel gebruikt als gebombardeerd door Duitsers en geallieerden. De geschiedenis van het vliegveld van Wevelgem reikt over gans Europa en zelfs tot in Hiroshima. We staan ook stil bij de zware bombardementen op Kortrijk en de talrijke jonge vliegeniers die omkwamen in de streek of dankzij hulp van de lokale bevolking uit de handen van de bezetter konden blijven. In die oorlogsjaren ontwikkelde het vliegtuig zich razendsnel en ook dat haalt het museum voor het voetlicht.

Thema STEM

De luchtvaarttechniek is doorspekt van STEM toepassingen. Waarom kan een vliegtuig vliegen ? Welke soorten motoren bestaan er en hoe werken ze ? Hoe kan je in de lucht de weg vinden ? Het zijn maar enkele vragen waarop je in het museum een wetenschappelijk-technisch onderbouwd antwoord kan vinden.