Menu Bezoek onze facebook pagina !

Leerlingen van basisschool De Startbaan vliegen erin bij FAS

Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 juni worden de laatstejaars van basisschool de Startbaan in Wevelgem ondergedompeld in de wondere wereld van de luchtvaart. Gedurende 5 voormiddagen doorlopen de leerlingen een vakoverschrijdend programma waarbij het erfgoed van het FAS Luchtvaartmuseum ingezet wordt als lesmateriaal. Vrijwilligers van FAS droegen actief bij tot de voorbereiding hiervan en staan ook dagelijks, samen met de juffen, in voor de uitvoering van het programma. Het is een primeur en een unicum in ons land dat zo'n samenwerking tussen een luchtvaartmuseum en een school, in de vorm van "Erfgoedklassen", tot stand komt.    

Basisschool De Startbaan in Wevelgem vormde dit schooljaar een duo met de Flanders Aviation Society om een ‘Erfgoedklas’ te organiseren. Ze werden hierbij ondersteund door ETWIE en VIVES. Het resultaat van deze unieke samenwerking is een week vol leeractiviteiten rond het thema luchtvaart, op een authentieke plek en vertrekkend vanuit het didactisch potentieel van het erfgoed. Bosklassen, zeeklassen en boerderijklassen zijn goed ingeburgerde formules. Dit is nu dus een originele “erfgoedklas”. De naam van de school, Basisschool de Startbaan, was meteen een veelbelovende match voor de samenwerking met een luchtvaartmuseum. Maar tijdens de eerste kennismakingen werd nog een link ontdekt. Een deeltje van het museum is namelijk gewijd aan de straaljagerpiloot Martial Vansteenkiste. Hij maakte begin jaren ‘70 deel uit van het demonstratieteam van de Belgische Luchtmacht, “de Rode Duivels”, en blijkt een oud-leerling te zijn van de school te zijn.

Wat staat en stond er zo al op het (leer)programma?

In een ‘Erfgoedklas’ leren de kinderen gedurende vijf halve dagen in, van en met erfgoed. Leerinhouden uit de klas (zoals wiskunde) worden hierbij in de praktijk gebruikt. Ook de unieke mogelijkheden op locatie worden ten volle uitgespeeld in boeiende leeractiviteiten. Zo onderzoeken de leerlingen bijvoorbeeld uit welke materialen vliegtuigen vroeger en nu gebouwd werden, bestuderen ze verschillende manieren van voortstuwing, leren ze als ware verkeersleiders instructies geven aan vliegtuigen en leren ze in het luchtruim de weg te vinden zonder wegwijzers. Dit alles wordt ingekaderd in een fictieve verhaallijn waarbij ze helpen om een welbekende wielrenner tijdig via naar een belangrijke afspraak met nieuwe sponsors over te vliegen.

"Onze school is gelegen te Wevelgem, maar veel mensen weten niet wat er precies allemaal op een dag op de luchthaven gaande is. Net daarom is het extra interessant om dit met de laatstejaars van de lagere school te ontdekken. Deze erfgoedklas gaat zowel rond luchtvaart, erfgoed maar ook rond techniek." legt Patsy Vandamme, directeur van basisschool de Startbaan, uit.

Bart Vandamme, voorzitter van FAS voegt hieraan toe: “Eén van de doelstellingen van FAS is om luchtvaart voor iedereen toegankelijk te maken. Deze erfgoedklas sluit daar perfect bij aan. Ons museum hebben we van bij het begin opgezet als luchtvaarteducatief centrum, met scholen als belangrijkste doelgroep. We zijn blij dat we het nu kunnen inzetten voor zo’n uitzonderlijk project. We hebben uit deze samenwerking heel veel geleerd over hoe we kinderen van 11 à 12 jaar best ons museum laten beleven en we houden hieraan ook educatieve hulpmiddelen over die we in de toekomst verder zullen gebruiken.”

FAS stelt enerzijds haar unieke museum ter beschikking van deze erfgoedklas en anderzijds brachten verschillende FAS vrijwilligers hun sterke domeinexpertise in tijdens de maandenlange voorbereiding. Ze staan ook elke voormiddag de juffen bij voor de begeleiding van de tieners.

Erfgoedcel Zuidwest ondersteunt ook dit initiatief. "We moedigen elk initiatief aan die erfgoed en jongeren met elkaar in contact wil brengen. Erfgoedklassen is hier een zeer mooi voorbeeld van. Jongeren komen op een originele en speelse manier in contact met lokaal erfgoed. We zijn trots dat het Luchtvaartmuseum deze uitdaging wil aangaan, en hopen dat ze een voorbeeld kunnen zijn voor andere lokale erfgoedspelers om de stap naar jongeren en onderwijs te zetten", legt Mies Degrootte, erfgoedconsulent bij Erfgoedcel Zuidwest uit.

Bovenlokaal cultuurproject ‘Erfgoedklassen’

Erfgoedklassen is een experimenteel bovenlokaal cultuurproject van het expertisecentrum onderwijsinnovatie van Hogeschool VIVES en ETWIE, de Expertisecel voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel erfgoed van het Industriemuseum. Het project wordt ondersteund door een brede stuurgroep van onderwijs- en erfgoedpartners in West-Vlaanderen, zoals Erfgoedcel Zuidwest. Via 9 cases wordt samengewerkt aan een vernieuwende methodiek die focust op het aanbieden van meerdaagse praktijkgerichte doe- en leerervaringen in een authentieke erfgoedcontext. De subsidie voor bezoek aan West-Vlaamse Erfgoedlocaties en steun van Erfgoedcel Zuidwest gaf een broodnodige duw in de rug, waarvoor dank van alle betrokken partners.